فهرست مطالب
- عمل لیزیک
- شرایط عمومی برای جراحی های لیزیک چشم
- آمادگی های عمومی قبل از جراحی لیزیک
- مزایا و عوارض انواع عمل های لیزیک چشم
- توصیه های ضروری هنگام عمل های جراحی لیزیک
- توصیه های ضروری بعد از عمل جراحی لیزیک
- جراحی لیزیک برای من مناسب است؟
عمل لیزیک
وقتی چشم فرد دارای عیوب انکساری (دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم) باشد شخص برای دید مناسب، نیازمند عینک خواهد بود. امروزه رفع عیوب انکساری و حذف عینک از زندگی به حقیقتی دست یافتنی و در دسترس تبدیل شده و با توجه به استفاده از لیزر در جراحی های حذف عینک، این عملها با عنوان کلی لیزیک چشم شناخته می شوند. به سخن دیگر، عمل لیزیک این امکان را فراهم آورده که فرد دارای دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم بتواند عینک را کنار بگذارد. تا گذشته ای نه چندان دور، برای چنین افرادی زندگی بدون عینک افسانه ای غیرقابل دسترس بود اما با پیشرفت فناوری و بهکارگیری لیزرها در عرصه چشم پزشکی این افسانه به واقعیت پیوست. در عمل لیزیک، جراح بر اساس معاینه های اولیه و نتایج آزمایش ها، با استفاده از لیزر، شکل قرنیه را تغییر می دهد و به این ترتیب، نور منعکس شده از اشیاء درست روی شبکیه متمرکز میشود؛ این همان نکته کلیدی عمل های لیزیک چشم است. به سخن دیگر پس از عمل، مشکل دوربینی، نزدیک بینی و آستیگمات رفع شده و فرد می تواند بدون عینک، دید مناسبی داشته باشد.
لیزیک امروزه یکی از دقیق ترین ، بی خطرترین و شایعترین روشهای جراحی عیوب انکساری محسوب می شود این جراحی دو مرحله ای می باشد که بر روی قرنیه فرد صورت می پذیرد. در این روش یک لایه (فلپ نازک) از سطح قرنیه برش داده میشود.
ابتدا برای برش دادن فلپ از تیغه های خودکار ظریف (میکروکراتوم) استفاده می کردند، اما امروزه با دسترسی به لیزر فمتوسکند می توان برش فلپ را نیز با لیزر انجام داد. به این ترتیب ایمنی ودقت عمل تا حد زیادی افزایش پیدا کرده. با ترکیب لیزر اگزایمر و لیزر فمتوسکند، تکنیک جدیدی به نام “فمتولیزیک” ارائه شده که امروزه یکی از بهترین و پرطرفدارترین تکنیک های جراحی عیوب انکساری به شمار میرود.
شرایط عمومی برای جراحی های لیزیک چشم
اگر علاقه مند به جراحی لیزیک برای اصلاح عیوب انکساری (شامل فمتولیزیک femto Lasik ، عمل پی آر کی یا لازک و فمتواسمایلfemto SMILE) هستید به موارد زیر توجه کنید.
- ضخامت کافی قرنیه
- نداشتن انتظارات غیر واقعی از جراحی لیزیک
- نداشتن التهاب داخل چشمی
- عدم وجود اختلالات بافت هم بند
- عدم ابتلا به دیابت کنترل نشده
- نداشتن سابقه تبخال قرنیه
- عدم مصرف برخی داروها مثل راکوتان
- نداشتن بیماری گلوکوم (آب سیاه) یا کاتاراکت (آب مروارید)
نکته: موارد بالا قبل از عمل، طی معاینه ها، تصویربرداری و… توسط چشم پزشک بررسی شده و بر اساس نتایج ، عمل مناسب حذف عینک انتخاب میشود. همچنین پزشک چشم تان قبل از انجام عمل ، نکات فوق و احتمالاً موارد دیگری را به شما یادآوری می کند.
آمادگی های عمومی قبل از جراحی لیزیک
- شستن پلک ها و مژه ها شب قبل از جراحی لیزیک
- استفاده نکردن از عطر و ادکلن در روز جراحی لیزیک
- آرایش نکردن ۴۸ ساعت قبل از جراحی لیزیک
- استفاده نکردن از لنز تماسی ۴۸ ساعت قبل از جراحی لیزیک
- پوشیدن لباس سبک و راحت در روز جراحی لیزیک
- استفاده از قرص آرام بخش درصورت وجود اضطراب
عوارض و مزایا انواع عمل های لیزیک چشم
عوارض ومزایا جراحی PRK یا لازک
- حدودا ۴۰درصد بیماران از این روش استفاده می کنند؛ به ویژه افرادی که دارای قرنیه نازک هستند. ورزشکاران رزمی و کسانی که دچار نزدیک بینی و آستیگماتیسم هستند هم نیز از این روش استفاده می کنند.
- نقاهت وناراحتی پس از عمل: احتمال ناراحتی (درد محسوس) و مداوم به مدت ۳ تا ۵ روز در گروهی از بیماران مشاهده می شود.
- بهبود بینایی: بهبود کامل بینایی تا چندین ماه بعد از جراحی به طول می انجامد.
- احتمال عفونت: این احتمال بسیار کم است و در صورت اتفاق، معمولاً در ۳-۴ روز اول بعد از عمل دیده می شود.
- احتمال جابجایی لایه نازک قرنیه (فلپ): در این عمل جراحی (پی آر کی) احتمال جابجایی فلپ وجود نخواهد داشت.
- بازگشت به فعالیت های روزانه: این زمان بعد از عمل PRK برای شغل های حساس از نظر بینایی مانند کارمند بانک، جراح، حسابدار و … حدود ۳ تا ۵ روز میباشد و دوره نقاهت (زمان استراحت بعد از عمل) یک تا دو هفته است.
عوارض و مزایا جراحی فمتولیزیک
- حدودا ۴۰درصد از بیماران هم از روش فمتولیزیک استفاده میکنند و درمان موثری برای رفع دوربینی، نزدیک بینی و آستیگمات (شماره مثبت) به شمار می رود.
- ناراحتی پس از جراحی فمتولیزیک: حدودا احساس ناراحتی بعد از عمل جراحی فمتولیزیک برای اکثر افراد بیشتر از ۲ ساعت نمیباشد.
- بهبود بینایی: بیشتر بیماران فردای بعد از عمل دید خوبی دارند.
- احتمال عفونت: احتمال عفونت بعد از عمل فمتولیزیک در حداقل ممکن است.
- احتمال جابجایی لایه نازک قرنیه (فلپ): احتمال بروز جابجایی لایه نازک قرنیه (فلپ) وجود ندارد.
- بازگشت به فعالیت های روزانه: معمولا یک روز بعد از عمل میتوان به کار و زندگی عادی برگشت.
عوارض و مزایا جراحی فمتواسمایل
- فمتواسمایل برای افراد دارای نزدیک بینی و آستیگماتیسم بسیار روش مناسبی است و حدود ۲۰درصد بیماران از این روش استفاده می کنند.
- ناراحتی پس از عمل: اکثر افرادی که عمل فمتواسمایل را انجام میدهند حداقل ناراحتی را تجربه می کنند و این شرایط معمولاً بیشتر از ۲ ساعت به طول نمیانجامد.
- بهبود بینایی: بهبود کامل بینایی در عمل فمتواسمایل کمی کندتر از فمتولیزیک صورت می پذیرد.
- احتمال عفونت بعد از عمل: در جراحی فمتواسمایل احتمال عفونت در حداقل ممکن است.
- احتمال جابه جایی لایه نازک قرنیه یا فلپ: این احتمال در جراحی فمتواسمایل وجود ندارد.
- بازگشت به فعالیت های روزانه: دو روز بعد از جراحی فمتواسمایل می توان کار و زندگی عادی را آغاز کرد.
توصیه های ضروری هنگام عمل های جراحی لیزیک
عمل های جراحی فمتواسمایل ، فمتولیزیک و پی آر کی (لازک) به دلیل انجام توسط لیزر بسیار سریع و دقیق انجام می شوند و با تمهیدات صورت گرفته توسط بهترین چشم پزشکها و تیم درمانی بیمارستان نور بههیچ عنوان دردناک نیستند.
همچنین به یاد داشته باشید همکاری شما هنگام عمل نقش بسیار مهمی در حصول نتیجه مناسب دارد؛ بنابراین توصیه می کنیم هنگام عمل، آرامش خود را حفظ کرده و به دستورات چشم پزشک و مواردی که در زیر شرح داده می شود دقت کنید.
- پیش از عمل لیزیک، چشم شما با قطره های مخصوص بی حس می شود و در حین جراحی هوشیار هستید.
- در طول جراحی اصلاح عیوب انکساری شامل (پی آر کی یا لازک، فمتولیزیک و فمتواسمایل) به نور قرمز یا سبز چشمک زن نگاه کرده و از حرکت دادن چشم ها و سر خودداری کنید.
- مدت زمان تابش لیزر کمتر از یک دقیقه و معمولاً حدود ۱۰ ثانیه است. بنابراین در طول مدتی که صدای دستگاه فمتوسکند (در جراحی فمتولیزیک و فمتواسمایل استفاده) را می شنوید، چشمتان را حرکت ندهید.
- نگران پلک زدن در حین عمل نباشید؛ پلک های شما توسط وسیلهای از یکدیگر باز میشوند. موقع عمل از فشار دادن پلک ها و اخم کردن نیز پرهیز کنید.
- دست ها را به محیط عمل نزدیک نکنید؛ این کار باعث آلودگی چشمها می شود.
توصیه های ضروری بعد از عمل جراحی فمتولیزیک، پی آر کی (لازک) و فمتواسمایل
- ویزیت روز بعد از عمل توسط پزشک و دریافت دستورات دارویی (متناسب با یافته های معاینه)
- انجام ویزیت در فواصل منظم طی ۶ ماه اول پس از عمل طبق دستور پزشک
- آغاز فعالیت های سبک روزانه در صورتی که احساس ناراحتی زیاد نباشد و با رعایت توصیه های احتیاطی که پزشک تعیین می کند
- پرهیز از رانندگی تا یک هفته بعد از عمل
- ممنوع بودن شنا حداقل به مدت ۳ هفته
- پرهیز از به کاربردن لنزهای تماسی و زیبایی حداقل به مدت ۳ ماه بعد از عمل
- پرهیز از انجام ورزش های خشن از قبیل بوکس، فوتبال، کاراته و… حداقل به مدت ۱۰ هفته
- پرهيز از ماليدن و خاراندن چشم ها در هفته هاي اول پس از عمل
- پرهیز از بهکار بردن لوسیونها، کرمها و سایر وسایل آرایشی در اطراف چشم حداقل به مدت ۳ روز یا تا زمانی که چشم پزشک اجازه دهد.
- توجه داشته باشید که طی چند ماه اول بعد از عمل، احتمال نوسان در بینایی وجود دارد و تثبیت بینایی ممکن است به ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز داشته باشد. در اين دوره ممکن است علائمی مانند اختلال بینایی هنگام رانندگی در شب، نورهای خیره کننده در ميدان بینایی و هاله های نورانی را تجربه کنید.
- با توجه به شرایط هر بیمار و نتایج معاینات پس از عمل، احتمال تغییر زمان های فوق وجود دارد و چشم پزشک توصیه های خاص و ضروری را به اطلاع بیمار می رساند.
جراحی لیزیک برای من مناسب است؟
این پرسش برای خیلی از دوستان مطرح است و شاید شما هم بارها از خودتان پرسیدهاید: آیا جراحی لیزیک برای من مناسب است؟
اگر این سوال ذهن شما را هم درگیر کرده باید بدانید جراحی های لیزری چشم (مانند فمتولیزیک) راه مطمئنی برای حذف عینک و لنز از زندگی روزمره است؛ پس اگر از عینک یا لنزهای تماسی خسته شده اید و چشم پزشک تان هم شما را کاندید مناسبی تشخیص داده، جراحی حذف عینک راه مناسبی برای آغاز یک زندگی تازه است. تحقیقات متعدد نشان داده تقریبا تمام افرادی که این عمل را انجام میدهند، برای دهه ها بینایی کامل را به دست میآورند؛ می توانند ورزش کنند؛ اول صبح بدون عینک، ساعت را ببینند و مهمتر از همه اینکه دیگر نگران عینک یا لنز تماسی خود نیستند.