ارتودنسی

ارتودنسی

ارتودنسی

یک روش درمانی دندانپزشکی است که دهان و دندانی سالم تر، لبخندی جذابتر و عزت نفسی بالاتر را به ارمغان می آورد.

و باعث اصلاح فک و دندان شده و ناهنجاری هایی همچون دندان های روی هم افتاده ، فک جلو، آندربایت، اوربایت، کراس بایت…وغیره را از بین می برد.

ارتودنسی ،زمانبر و طولانی مدت است که علاوه بر داشتن جنبه درمانی، جنبه زیبایی نیز دارد و عدم اقدام به موقع می تواند مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد کند. و این روش انواع مختلفی دارد و با توجه به مشکل و ناهنجاری فک و دندان بیمار، یکی از انواع ان تجویز می شود.

در این مقاله قصد داریم مطالبی در خصوص ارتودنسی، انواع آن، مزایا، بهترین سن برای انجام آن و مراقبتهای دوران ارتودنسی و … ارائه دهیم. بنابراین اگر شما قصد دارید برای بهبود وضعیت دندانها و فک خود از این

درمان  استفاده کنید این مقاله می تواند برای شما مفید باشد.

بیشتر بدانید :

ارتودنسی

همه چیز درباره ارتودنسی

داشتن ظاهری زیبا موضوعی است که مدتهاست ذهن بشر را به خود مشغول کرده است یکی از عناصر زیبایی در انسانها داشتن دندانهایی مرتب و سالم است. زیبایی و سلامت دندانها از زمانهای بسیار دور مورد توجه بوده به طوری که در گذشته، بسیاری از افراد برای مرتب کردن دندانهای خود از نخ و اشیای فلزی استفاده می کردند که به مرور زمان و با پیشرفت علم امروزه به شکل ارتودنسی در آمده است.

ارتودنسی به معنای مرتب کردن دندانهاست. ارتو به معنی مرتب کردن و دنس به معنی دندان است. در واقع ارتودنسی روشی درمانی برای افرادی است که هنگام بستن دهان، دندانهایشان به صورت استاندارد روی هم قرار نمی گیرند.

ارتودنسی یک روش درمانی است که با هدف مرتب کردن یا جابجایی دندان ها ، بهبود ظاهر دندان ها و نحوه عملکرد آنها. همچنین با کاهش فشار برروی دندان ها ، به مراقبت از انها و همچنین مراقبت از لثه ها و مفاصل فک کمک میکند.

انواع ارتودنسی

ارتودنسی دارای انواع مختلفی است و همانطور که گفتیم متناسب با نوع نیاز بیمار و با توجه به میزان ناهنجاری دندانها و صلاحدید متخصص یکی از انواع آن انتخاب می شود در ذیل انواع مختلف ارتودنسی آورده شده است:

  •  متحرک:

معمولا برای ناهنجاری های ملایم دندانها استفاده می شود و قابل جابجایی است و بیمار می تواند آن را به منظور تمیز کردن، از دهان خارج کند و دارای سیم ظریفی است که فشار ملایمی را به دندانهای بیمار وارد می کند.

  •  ثابت:

در مواقعی که دندانهای بیمار دارای ناهنجاریهای شدیدتری است و فشار وارده توسط ارتودنسی متحرک برای جابجایی دندانها کافی نیست از این نوع ارتودنسی استفاده می شود. ارتودنسی ثابت دارای نوارها و براکتهایی است که بر روی دندانها چسبانده می شوند همچنین دارای یک سیم منعطف است که امکان جابجایی دندانها را فراهم می اورد.

  •  نامرئی:

این نوع از ارتودنسی برای بزرگسالانی مناسب است که دوست ندارند ارتودنسی آنها نمایان شود.

  •  فانکشنال:

در  فانکشنال از یکسری دستگاههای ثابت و متحرک برای درمان ناهنجاری های فکی استفاده می شود.

  •  دیمون:

یکی از روشهای جدیداست که در آن به جای استفاده از کش برای اتصال براکت به سیم از براکتهایی با قابلیت باز و بسته شدن استفاده می شود.

  •  لینگوال:

این نوع از ارتودنسی نیز بسیار مورد توجه بزرگسالان است زیرا در پشت دندانها نصب می شود و نمای بیرونی ندارد.

هر کدام از انواع آن تفاوتهایی در طول دوره درمان، نحوه درمان و ابزار استفاده شده ایجاد می کنند.

بهترین سن برای استفاده از ارتودنسی چه زمانی است؟

بهترین زمان برای شروع درمان  سنین کودکی و پیش از رسیدن به سن بلوغ است زیرا در این سنین رسیدن به نتیجه دلخواه آسانتر و سریعتر است و از پیشرفت ناهنجاری های دندان جلوگیری می کند. بنابراین بهترین سن برای انجام ارتودنسی سنین 12 تا 14 سالگی است. اما بزرگسالان نیز می توانند با مشورت با متخصص از این درمان  استفاده کنند.

آيا برای انجام ارتودنسی نيازي به کشيدن دندان است؟

اگر دندان هاي بیمار به شدت فشرده باشند و به علت کوچک بودن دهان بیمار، دندان ها به صورت استاندارد در جاي خود قرار نگرفته باشند و يا در صورتیکه بیمار دندان نهفته اي داشته باشد، در این صورت ممکن است بنا به صلاحدید دندان پزشک برخی از دندانها کشیده شوند. در مورد جوانان و نوجوانانی که درمان را به موقع شروع کنند، ممکن است نيازي به کشيدن دندان نباشد.

چرا باید درمان ارتودنسی انجام داد؟

همانطور که گفتیم  تنها جنبه زیبایی ندارد و جنبه درمانی آن از اهمیت بیشتری برخوردار است و به بیمار کمک می کند تا جویدن و گاز زدن مواد غذایی را به درستی انجام دهد.

ناهنجاری های دندان نه تنها موجب بروز مشکلاتی در عمل جویدن غذا می شود بلکه موجب مشکلات گوارشی نیز می شود و همچنین با فشار بیش از حد بر روی فکها موجب ایجاد سردرد در بیمار می شود.

با ردیف شدن دندانها، مسواک زدن و نخ کشیدن آنها آسانتر می شود، دندانهای نامرتب به خصوص دندانهایی که قسمت هایی از آنها بر روی هم قرار گرفته اند موجب می شوند عمل مسواک زدن به درستی انجام نشود و باعث پوسیده شدن دندانها می شود.

چه کسانی به ارتودنسی نیاز دارند؟

با داشتن هریک از مشکلات زیر باید به دندان پزشک مراجعه فرمایید.

  • اپن بایت: حالتی است که یک فضای خالی میان دندان‌های بالا و پایین وجود دارد.
  • اور بایت: حالتی است که دندان‌های بالایی،جلوتر از دندان‌های پایینی بیش‌ازحد استاندارد قرار گرفته اند.
  • کراس‌ بایت: حالتی است دندان‌ها در هنگام روی ‌هم قرار گرفته و به هم فشار وارد می کنند.
  • آندر بایت: حالتی که دندان‌های پایین بیش از حد جلو بوده یا دندانهای بالا بیش‌ازحد عقب هستند.
  • فضای کم میان دندان‌ها : حالتی است که فرد فک کوچکی دارد و فضای کافی برای همه دندان‌ها وجود ندارد.
  • نامتقارن بودن دندان‌ها: حالتی است که دندان‌های بالا و پایین با هم تطابق ندارند و هنگام بستن دهان ، دندان‌ها دیده می‌شوند.
  • فضای بین دندانی: به شکاف یا فاصله افتاده بین دندان‌های بیمار فضای بین دندانی گفته می شود .

البته انجام ارتودنسی، ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد..

آیا ارتودنسی می تواند به دندان ها آسیب برساند؟

اگر در طول درمان به درستی به دندان هایتان رسیدگی نکنید ، ممکن است به انها آسیب برسانید. براکت ها و سیم های ارتودنسی می توانند تکه های غذا را به دام بیندازند و باعث ایجاد پلاک بیش از حد شود. بنابراین شما باید در این دوران به بهداشت دهان و دندان خود بسیار اهمیت دهید و انها را کاملاً تمیز کنید.

مراقبتهای دوران ارتودنسی

در حالی که تحت درمان هستید ،بسیار مهم است که دندان های خود را توسط تیم دندانپزشکی خود بررسی کنید و همچنین باید به بهداشت دندان و دهان خود بسیار اهمیت دهید، برخی از کارهایی که برای رسیدگی به سلامت دندانهای خود باید انجام دهید در ذیل آورده شده است:

دندان های خود را هر روز با نخ دندان و مسواک با دقت تمیز کنید ،تا دچار پوسیدگی نشوند.تعداد دفعات استفاده از غذاها و نوشیدنی های شیرین را کاهش دهید. از خوراکی ها و نوشیدنی های حاوی قند و نوشیدنی های گازدار خودداری کنید. همچنین ، غذاهای چسبناک و سفت ممکن است به دندانها و ارتودنسی شما آسیب برسانند.

شب ها قبل از خواب دندانهای خود را مسواک کنید و حداقل یک بار دیگر در روز مسواک بزنید. در صورت نیاز از دهان شویه استفاده کنید. دندانپزشک شما ممکن است یک خمیر دندان حاوی فلوراید قوی ، یک ژل فلوراید و یا دهان شویه برای شما تجویز کند..

مدت زمان ارتودنسی دندان

مدت زمان استفاده در افراد مختلف با توجه به میزان به هم ریختگی و ناهنجاری های دندان و فک متفاوت است. برخی عواملی که در مدت زمان ارتودنسی تاثیر مستقیمی دارند عبارتند از:

  • سن بیمار
  •  به هم ریختگی دندانها
  •  فاصله ای که دندانها باید حرکت کنند
  •  سلامت دندان ها و لثه ها
  • و اینکه چه قدر بیمار به دستورالعلهای مربوطه پایبند است.

به طور معمول برای مرتب شدن دندانها حدودا ۱ تا ۳ سال زمان نیاز است. اگر بیمار تنها دارای مشکلات به هم ریختگی دندان باشد در این صورت برای ارتودنسی یک تا یک سال و نیم زمان لازم است و اگر مشکل مربوط به فک باشد در این صورت یک سال و نیم دیگر به روند درمان اضافه خواهد شد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *